"Tale på trænet" vises i Holmestrand

Mandag 7. oktober kommer forestillingen til Holmestrand bibliotek. Den begynner kl. 19, og finner sted i andre etasje. 

«I alle menneske er det noko godt. Men i det gode er mesteparten vondt.»

De fleste som har lest noe av Olav Duun, kjenner romanen og teaterstykket «Medmenneske». Konflikten mellom den vondsinna kverulanten Didrik og den velmenende svigerdattera Ragnhild, endte som kjent med at hun slo svigerfaren i hjel med øks. Ragnhild er hovedpersonen i handlinga i de tre romanene i Medmenneske-trilogien. Hun soner fengselstraff for mordet og tenker at hun må leve resten av livet uten familie.

Teaterstykket «Tale på træne» har valgt en annen synsvinkel på konflikten. Tale er svigermor til Ragnhild, og altså enke etter Didrik. Tale hadde lidd seg gjennom samlivet med Didrik. Hun avfant seg med vondskapen, gjorde seg hard og verget seg med ironi og kaldflir, men innerst inne er hun et varmt menneske. Didrik måtte dø, mente hun, men det var ille at Ragnhild måtte gjøre det.

Når forestillingen begynner, sitter Tale på trænet (toget) for å møte Ragnhild. Hun vil forsøke å overtale Ragnhild til å komme hjem til mannen og sønnen. Tale ser at uten Ragnhild går de til grunne i den vonde arven etter Didrik og det som hadde hendt i familien.

Forestillingen «Tale på træne» har en talerolle og en musiker. Skuespilleren Ragnhild Vannebo har tidligere skrevet og framført to monologer med utgangspunkt i andre kvinneskikkelser i Medmenneske-trilogien. Nå stiller hun Tale i sentrum og viser henne som et klokt, modig og handlende menneske.

Saxofonisten John Pål Inderberg opptrer i forestillingen både som lydkulisse, som bakgrunnsmusikk og som en samtalepartner for Tale. Indreberg er en erfaren jazzmusiker som også har vært professor ved jazzlinja på NTNU i Trondheim.

Regi og instruksjon er ved Liv Helge Nylund, Nord-Trøndelag teater.

 Før og etter forestillingen blir det kafe. Publikum får stille spørsmål til de medvirkende etter forestillingen.

 

Arrangør: Gruppe 65 og Duun-stiftelsen i Holmestrand

Kontakt: Erling Sørli, telefon 4820 2771, eller e-post: erling.sorli@lierskolen.no